Flatbørd
Kurs i flatbrødbaking
Flatbrødet kanskje vårt aller eldste brød, så viktig for spisskammerset. Ein hadde gjeren nokre få store bakedgar i løpet av året. Malte ein kornet var det stor sjangse for at det kom mugg til i det ferdige mjølet. Dermed vart det ein måte å konservere matvara på å lage det til flatbrød med ein gang. Flatbrødet blanda med salt og vatn kunne stå seg lenge om det vart lagra tørt. Tenk så genialt.
I Sverige er det eige tunnbørdakademi, knekkebørdet har fått stor oppmerksomeheit både i butikk og til matservering. Men kva med flatbrødet – det grove gode flatbrødet. Det norskaste av det norske.
Du er hjarteleg velkommen til å lære meir og kanskje utivkle ditt eige flatbrød. Så enkelt som mjølk, vatn og salt. Kunnskapen om smak og teknikk med kjevling er noko ein må lære. Men har ein først lært det så set det. God økonomi er det også å ha sitt eige brød slik. Praktisk for alle som driv med servering på garden, treng flatbrød til spekematen, oste buffet eller til suppa.
Ta med eige kjevle om du har, om ikkje får du låne.
Vi går gjennom flyt i produksjona av flatbrød, kritiske styringspunkt og det der. Merking og deklarering av produtket til direktesal. Og du får med deg smaksprøver heim av det vi lagar.
Kurset er ein del av Lefsetinget 2025.
Kurslærar: Bodil Nordjorde
Stad: Vestnorsk Kulturakademi, Voss
Kursansvarleg
-
Kompetansenettverk lokalmat Vest